logo

okana

Κατάθεση εμπειρίας ομάδας εφήβων «ΑΙΘΡΙΑ»

ΜΕΛΟΣ ΑΙΘΡΙΑΣ 1: Είμαι μαθήτρια Α' Λυκείου. και συμμετείχα σε μια από τις ομάδες της «Αιθρίας» που διοργανώθηκαν από την Πρόταση Κοινωνικής Παρέμβασης Όσο θα ειπωθούν στη συνέχεια βασίζονται στην εμπειρία όλων των μελών , αφού έχουμε δουλέψει όλοι μαζί γι' αυτό το σκοπό. Εγώ κι τα άλλα δυο παιδιά, έχουμε αναλάβει να σας μεταφέρουμε τα αποτελέσματα αυτής της σωματικής δουλείας.


Ενημερωθήκαμε για την έναρξη των ομάδων: από τα δεκαπενταμελή μαθητικά συμβούλια , από τους γονείς μας και από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Όταν πρωτοπήγαμε στο πρόγραμμα , ήμασταν περίεργοι να μάθουμε τι ακριβώς ήταν αυτό και αν θα μπορούσαμε να κερδίσουμε κάτι από τη συμμετοχή μας.
Οι λόγοι που μας παρακίνησαν να έρθουμε ήταν για να κάνουμε καινούργιους φίλους, να λύσουμε ορισμένες απορίες μας και να εκφράσουμε τους προβληματισμούς μας. Θέλαμε να έρθουμε σ' επαφή με τον κόσμο της φωτογραφίας και του γκράφιτι. Έτσι ,εμείς, οι μαθητές του Γυμνασίου , οργανώσαμε μια παρέα δεκαπέντε εφήβων και κάναμε συναντήσεις για ένα δίωρο κάθε Κυριακή στους χώρους της Πρότασης Κοινωνικής Παρέμβασης με συντονίστρια την κυρία Κωστοπούλου Βάσω.

ΜΕΛΟΣ ΑΙΘΡΙΑΣ 2: Στην αρχή τα πράγματα δεν ήταν και τόσο εύκολα. Η αμηχανία που νιώθαμε οφειλόταν στο ότι όλα γύρω μας ήταν άγνωστα , τόσο ο χώρος όσο και οι άνθρωποι. Αυτό το αρχικό συναίσθημα σιγά-σιγά έφυγε με τους κανόνες που θέσαμε ως ομάδα και με το δικαίωμα να λέει ο καθένας την άποψή του. Αυτοί οι κανόνες, επειδή ήταν δικοί μας, μας έδιναν ασφάλεια και σιγουριά. Παράλληλα, νιώθαμε ανακούφιση , γιατί βλέπαμε ότι πολλοί προβληματισμοί ήταν κοινοί και αισθανόμασταν ενθουσιασμένοι, γιατί όλα ήταν φιλικά και γιατί εμείς σχεδιάσαμε το πρόγραμμα καταθέτοντας τις προσδοκίες μας και τις ανάγκες μας. Βέβαια , για να συμμετάσχουμε στο πρόγραμμα θυσιάσαμε την ξεκούραση μας και έπρεπε να βρούμε ένα τρόπο να ισορροπήσουμε το διάβασμα μας , με τον περιορισμένο ελεύθερο χρόνο μας .
Κατά την διάρκεια του προγράμματος τα συναισθήματα που κυριαρχούσαν ήταν η επιθυμία μας να μάθουμε καινούρια πράγματα και η ευχαρίστηση από τη σχέση που αναπτύσσαμε μεταξύ μας. Αυτοί οι δύο παράγοντες βοήθησαν στο να ξεπεραστούν κάποιες δυσκολίες, όπως το ότι στην αρχή δεν εκφράζονταν όλα τα μέλη ή το ότι δεν ήθελαν όλοι να συμμετέχουν στις ομαδικές δραστηριότητες.
Μετά τη διεξαγωγή των πρώτων συναντήσεων, αυτά τα προβλήματα άρχισαν να περιορίζονται. Νιώθαμε δυνατοί , δραστήριοι και ζωντανοί , καθώς μέσα από το πρόγραμμα εκφράζαμε τις ανάγκες μας και τους προβληματισμούς μας. Έτσι ,ενισχύθηκε η αυτοπεποίθηση μας, αφού υπήρχε ελευθερία λόγου και ισοτιμία μέσα στην ομάδα.
Τώρα που φτάσαμε στο τέλος της πρώτης περιόδου βλέπουμε ότι τα περισσότερα από αυτά που θέλαμε να πάρουμε ικανοποιήθηκαν. Αποκτήσαμε καινούριος φίλους , μάθαμε να λέμε ευγενικά «όχι»,να μην είμαστε πιεστικοί , να είμαστε εχέμυθοι και έμπιστοι. Να αλληλοβοηθιόμαστε , να σεβόμαστε τη γνώμη του άλλου και να μην κάνουμε κακοπροαίρετη κριτική. Γενικά, αποκτήσαμε καινούριες εμπειρίες, όπως κατανόηση , αυτοπεποίθηση και το αίσθημα ότι αξίζουμε. Πολλά είναι αυτά που μας έχουν μείνει στο μυαλό μας, όπως τα παιχνίδια που βοηθούσαν στην ανάπτυξη της εμπιστοσύνης μέσα στην ομάδα.

ΜΕΛΟΣ ΑΙΘΡΙΑΣ 3: Εκτός από αυτά που πήραμε , θεωρούμε ότι δώσαμε πρώτα απ΄ όλα το χρόνο μας , τις ιδέες μας, την προσοχή μας , τη φιλία μας και γενικά τη θετική μας διάθεση απέναντι στους άλλους. Σεβόμαστε τη γνώμη του άλλου , ακόμη και αν διαφωνούσαμε , δεν διακόπταμε τον άλλον όταν μιλούσε , και συνεργαζόμασταν στις διάφορες ομαδικές δραστηριότητες.
Τώρα που φτάσαμε στο τέλος νιώθουμε ικανοποίηση που πήραμε μέρος σ΄ αυτό το καινούριο πρόγραμμα , γιατί μας έδωσε κάποια σιγουριά, στηρίγματα , προτάσεις για καλύτερους τρόπους έκφρασης των συναισθημάτων μας, της επικοινωνίας και της συμπεριφοράς απέναντι στους άλλους.
Αυτό το πρόγραμμα έγινε για πρώτη φορά στο Νομό Καρδίτσας και αν και λυπόμαστε που τελείωσε, ανυπομονούμε να συνεχιστεί και του χρόνου με καινούρια στοιχεία , όπως είναι η συνεργασία μας με τη Λέσχη Ερασιτεχνών Φωτογραφίας και Κινηματογράφου, με τον Εικαστικό Όμιλο και με τον εμπλουτισμό της Δανειστικής Βιβλιοθήκης της Πρότασης Κοινωνικής Παρέμβασης.
Για όλους αυτούς τους λόγους που μόλις σας παρουσιάσαμε , αν κάποιος συνομήλικός μας ρωτούσε εμάς για το πρόγραμμα , θα του λέγαμε ότι μας άφησε καλές εντυπώσεις και ότι αξίζει τον κόπο να συμμετέχει και αυτός , επειδή έχει να πάρει αλλά και να δώσει πολλά. Αλλά κυρίως , επειδή μπορεί να βρει τον χώρο να εκφραστεί.
Θεωρούμε ότι αυτή η εμπειρία ήταν σημαντική για μας και σκεφτόμαστε ότι είναι θετικό το ότι τέτοιες ανάλογες συναντήσεις πραγματοποιούνται με γονείς και εκπαιδευτικούς.
Θέλουμε να συνεχιστεί και για την πραγματοποίησης αυτής της επιθυμίας μας χρειαζόμαστε και τη δική σας συμπαράσταση , τόσο των φορέων όσο και των απλών πολιτών.