logo

okana

Κατάθεση εμπειρίας γονέων που συμμετείχαν στις ομάδες γονέων του Κέντρου Πρόληψης

Εκπρόσωπος Ομάδων Γονέων

Οι άνθρωποι εκ φύσεως επιθυμούν τη γνώση , αφού αξίζει να ζούμε , γιατί αξίζει να μαθαίνουμε. Έχοντας κάποιες τέτοιες αρχές στο μυαλό μας, αποφασίσαμε εγώ και άλλοι γονείς να πάρουμε μέρος στις ομάδες γονέων που λειτουργούν στην πόλη μας. Δουλέψαμε ομαδικά προκειμένου να σας μεταφέρουμε τις εμπειρίες , όχι μόνο τις δικές μας, αλλά και των άλλων γονιών που συμμετείχαν σ΄ αυτές τις ομάδες στο λεγόμενο «Εργαστήρι Επικοινωνίας στην Οικογένεια». Αποφασίσαμε να έλθουμε στην ομάδα παίρνοντας πληροφορίες, άλλοι από γνωστούς που συμμετείχαν στις παλιές ομάδες γονέων και άλλοι από τα Δελτία Τύπου που υπήρχαν στις εφημερίδες.

Οι ομάδες συγκροτήθηκαν με βάση την ηλικία των παιδιών μας.. Συναντιόμασταν μία φορά την εβδομάδα για ένα δίωρο έχοντας ως συντονίστρια την κυρία Αλογάριαστου. Στην πρώτη συνάντηση αισθανόμασταν άβολα , αμήχανα, είχαμε κάποιον προβληματισμό για το αν θα ανταποκριθεί η ομάδα στις προσδοκίες μας. Και είναι λογικό να αισθάνεται κάποιος έτσι, όταν βρίσκεται ανάμεσα σε τόσα άγνωστα άτομα.

Με τη βοήθεια της υπευθύνου της ομάδας άλλαξαν τα συναισθήματά μας. Η ατμόσφαιρα έγινε ζεστή και συζητώντας αρχίσαμε να αισθανόμαστε ότι γνωριζόμαστε αρκετό διάστημα πριν. Αρχίσαμε να έχουμε εμπιστοσύνη ο ένα στον άλλον και γενικά υπήρχε καλή πρόθεση απ' όλους μας. Βέβαια , σ' αυτό συνέβαλαν και οι κανόνες που τέθηκαν από την ίδια την ομάδα, όπως εχεμύθεια, σεβασμός στη γνώμη του άλλου κ.α. Οι συναντήσεις μας γίνονταν κάθε βδομάδα και δείξαμε μεγάλη προθυμία όλοι μας αφήνοντας βέβαια πίσω μας την καθημερινότητα και κάποιες οικογενειακές υποχρεώσεις , γιατί πιστεύουμε ότι η απόκτηση της γνώσης απαιτεί κόπο, προσπάθεια, αγώνα και δράση.

Σκοπός της ομάδας ήταν μέσω της ανταλλαγής εμπειριών με τους άλλους γονείς να δούμε τη διαφορετικότητα στον τρόπο σκέψης μας, να στηριχθούμε ψυχολογικά , να πάρουμε περισσότερες πληροφορίες , να έχουμε καλύτερη επικοινωνία με τα παιδιά μας , με τους συντρόφους μας με τους γύρω μας. Προσπαθήσαμε να αναλύσουμε θέματα που είχαν να κάνουν με την ουσιαστική επικοινωνία , με την έκφραση των συναισθημάτων και πόσο υγιές είναι να εκφράζουμε με καλό τρόπο όλα όσα αισθανόμαστε.

Επίσης , μας απασχόλησε η αυτοεκτίμηση , η αυτοπεποίθηση που πρέπει να έχουμε εμείς πρώτα ως γονείς, προκειμένου να ενισχύσουμε και την αυτοεκτίμηση των παιδιών μας. Μέσα στην ομάδα συζητούσαμε με βάση την εμπειρία που είχαμε ως γονείς, αναφερόμασταν στις δυσκολίες που αντιμετωπίζαμε με τα παιδιά μας, λέγαμε τη γνώμη μας και πολλές φορές χαλαρώναμε, όταν διαπιστώναμε ότι άλλοι γονείς είχαν περίπου τα ίδια προβλήματα.
Θετικό στις ομάδες ήταν ότι συμμετείχαμε όλοι μας στην επεξεργασία του κάθε θέματος και ότι ανάμεσα στα μέλη της ομάδας υπήρχαν και άνθρωποι που εκτός του ότι ήταν γονείς , ήταν και εκπαιδευτικοί.

Θεωρούμε ότι είναι πολύ σημαντικό να βλέπεις ότι υπάρχουν κάποια άτομα τα οποία δείχνουν να προβληματίζονται , όχι μόνο για τα δικά τους τα παιδιά, αλλά και για τα παιδιά που φοιτούν στην τάξη τους. Αρνητικό ήταν η απουσία πατέρων , διότι γνωρίζουμε ότι παίζουν εξίσου σημαντικό ρόλο μέσα στην οικογένεια , όπως επίσης και ότι είναι βασικό το ζευγάρι να έχει κοινή πορεία στην ανατροφή και στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών του.
Μέσα από τις συναντήσεις πήραμε αρκετά πράγματα. Συνειδητοποιήσαμε πόσο αναγκαία είναι η καθημερινή έκφραση της αγάπης μας στα παιδιά και πόσο σημαντικό είναι για τη σωστή καθοδήγησή τους να συζητάμε μαζί τους και να τα ακούμε προσεκτικά. Γιατί τα παιδιά θέλουν κριτήρια αλήθειας και άνοιγμα διαλόγου. Δεν πρέπει να τα υποτιμούμε , να τα αγνοούμε και να τα περιφρονούμε. Είναι καλό να κάνουμε τους νέους κοινωνούς των προβλημάτων μας. Η δική μας ειλικρίνεια , η ειλικρίνεια των μεγάλων, συγκινεί όσο τίποτα άλλο τους νέους. Μπορούμε να τα δώσουμε την αγάπη μας, όχι όμως και τις ιδέες μας , γιατί ιδέες έχουν δικές τους.

Μάθαμε να δείχνουμε εμπιστοσύνη στις δυνάμεις τους , να σεβόμαστε τις επιθυμίες τους , χωρίς βέβαια να παραγκωνίζουμε και τις δικές μας ανάγκες , και να τα βοηθάμε να εκφράζουν τα συναισθήματά τους με το εκφράζουμε και εμείς τα δικά μας.
Προσπαθήσαμε να αποκτήσουμε περισσότερη κατανόησης , ανοχή και υπομονή, να μπαίνουμε στη θέση των παιδιών μας και να μη διστάζουμε να παραδεχόμαστε τα λάθη μας.
Κάθε αναπτυσσόμενος έφηβος έχει την ανάγκη μιας ζεστής υποστήριξης από τους γονείς. Εξάλλου, προσφέροντας αγάπη στα παιδιά μας και θέτοντας όρια, θέτουμε τις βάσεις για μία υγιή ζωή στο μέλλον. Μ' αυτό τον τρόπο θεωρούμε ότι εμείς οι γονείς μπορούμε να λειτουργήσουμε προληπτικά.
Και θα κλείσω μ' ένα γράμμα ενός παιδιού προς τους γονείς το οποίο θεωρούμε ότι αντιπροσωπεύει όλα όσα επεξεργαστήκαμε μέσα στις ομάδες γονέων.:

«Αγαπημένοι μου γονείς ,

Μη φοβάστε να είστε σταθεροί μαζί μου. Το προτιμώ. Με κάνει να νιώθω περισσότερη σιγουριά. Μη μου δημιουργείτε το συναίσθημα πως τα λάθη μου είναι αμαρτήματα. Μη με προστατεύετε από όλες τις συνέπειες. Χρειάζεται καμιά φορά να πάθω για να μάθω. Μη ξεχνάτε πόσο γρήγορα μεγαλώνω. Θα πρέπει να σας είναι δύσκολο να κρατήσετε το ίδιο βήμα με μένα, αλλά προσπαθήστε, σας παρακαλώ. Μη μου δίνετε επιπόλαιες υποσχέσεις. Νιώθω πολύ περιφρονημένος, όταν δεν τις κρατάτε. ΜΗ μου κάνετε συνεχώς παρατηρήσεις, γιατί τότε θα χρειαστεί να προστατεύσω τον εαυτό μου κάνοντας τον κουφό.

Σας αγαπώ και σας χρειάζομαι, το παιδί σας».

Πριν να κλείσουμε την παρουσίαση, θεωρούμε απαραίτητο να αναφέρουμε και το πώς αισθανόμασταν με τη λήξη των ομάδων. Νιώθαμε άβολα που δεν θα συνεχίζαμε αυτές τις εβδομαδιαίες συναντήσεις.
Άλλωστε , δώσαμε αρκετά πράγματα σ' αυτές τις ομάδες ,όπως τη φιλία μας, την προσοχή μας, την εμπειρία μας, τις γνώσεις μας.

Μπορεί να έχουν σταματήσει οι συναντήσεις των ομάδων, αλλά η ιδιαίτερη σχέση που αναπτύχθηκε ανάμεσα μας κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συνέβαλε στο να εξακολουθούμε να βρισκόμαστε ανά τακτά χρονικά διαστήματα και να συζητάμε.
Πιστεύουμε ότι θα ήταν πολύ καλό να συμμετέχουν περισσότεροι γονείς στις ομάδες γονέων, διότι θεωρούμε ότι έχουν πολλά να πάρουν , αλλά και αυτά που θα δώσουν θα είναι πολύ περισσότερα.