logo

okana

Κατάθεση εμπειρίας μελών

Τα κείμενα που ακολουθούν είναι αποτέλεσμα συλλογικής γραφής από τα ίδια τα μέλη των ομάδων.
Ομάδα νηπιαγωγών 2011 ( μέλη 21)
......Νιώθω πως είναι η πρώτη μέρα που βρεθήκαμε εδώ και από στιγμή σε στιγμή περιμένουμε να κλείσει η ομάδα.
Κι όμως έχουμε συναντηθεί ήδη 14 φορές
Μία ομάδα ξεχωριστή από τις άλλες, με πολλές ιδέες και προβληματισμούς, με μεγάλη προσπάθεια να λύσουμε και να δώσουμε απαντήσεις σε αυτά που μας απασχολούσαν! Όλα τα ωραία κάποια στιγμή τελειώνουν, έτσι και οι συναντήσεις μας με τις υπόλοιπες συναδέλφους δυστυχώς! Όντως όλες οι ωραίες στιγμές φτάνουν κάποια στιγμή στο τέλος τους! Θα μου λείψει η ομαδούλα μας!
Για μένα πραγματικά ήταν δύο ώρες χαλάρωσης και ταυτόχρονα ήταν μία ευκαιρία να σκεφτώ και να θέσω ερωτήματα για πράγματα, τα οποία δεν είχα σκεφτεί πριν!
Αυτές οι ώρες του σεμιναρίου ήταν πολύ δημιουργικές. Ήταν ένα βιωματικό σεμινάριο που ούτε το Πανεπιστήμιο, ούτε οι σπουδές δεν μπορούσαν να σου το προσφέρουν. Σας ευχαριστώ ΠΟΛΥ!
Ένα βιωματικό σεμινάριο, που μου προσέφερε πολλά, μου έκανε να αλλάξω πολλά πράγματα ως προς τον τρόπο αντιμετώπισης της συμπεριφοράς των παιδιών.
Καλέ θα μου λείψετε όλοι! Κι εσύ κυρία Βάσω! Μοναδική εμπειρία με γνώσεις πολλές!
Όλοι για όλους και όλοι για έναν!
Ωραία εμπειρία, επικοινωνία. Αν και είναι παράξενο κατά κάποιο τρόπο ανυπομονείς να έρθει η Δευτέρα. Μαθαίνεις την επικοινωνία, ακούς , ακούγεσαι, μοιράζεσαι .. Καλό καλοκαίρι, ραντεβού του χρόνου.
Νιώθεις αποδοτικός είσαι σε μία ομάδα και επικοινωνείς. Νιώθεις άνθρωπος . Αν είσαι μόνος νιώθεις κενός, άβουλος.
Στην πραγματικότητα είμαστε όλοι μόνοι μας.
Αρκεί η μοναξιά αυτή να γίνεται δύναμη να εμπεριέχει αυτογνωσία και αυτοεκτίμηση. Τους άλλους τους θέλουμε δίπλα μας αλλά όχι δεκανίκια.
Μια φορά που χτύπησα το πόδι μου, ο παππούς μου έδωσε μία γκλίτσα να ακουμπάω. Αυτή όλο γλιστρούσε και χτυπούσα περισσότερο. Τότε ήρθε η γιαγιά και με έπιασε από το χέρι. Έτσι τα κατάφερα και πήγα βόλτα, είδα τους φίλους μου και αγάπησα πιο πολύ τη γιαγιά γιατί αισθάνθηκα σιγουριά. Έτσι ένιωσα και εδώ στο σεμινάριο
Μπορεί να συναντάμε πολλές λύπες και χαρές στη ζωή μας, νόημα έχει να ξέρεις να αγαπάς, να συγχωρείς, για να είναι η ζωή γεμάτη χαρές, οι λύπες να έρχονται δεύτερες.
Να είσαι με ανθρώπους που αγαπάς και σ' αγαπάνε ώστε να έχεις μία καλή ζωή και να σε κάνουν να ξεπερνάς τις λύπες σου.
Αισθάνομαι περίεργά που τελείωσε όλο αυτό, ευχάριστα για όλα αυτά που κέρδισα από την ομάδα και εύχομαι να ξαναζήσω κάτι ανάλογο.

Ομάδα νηπιαγωγών 2012 (μέλη 23)

......... Μια φορά και έναν καιρό ήταν μια ομάδα Νηπιαγωγών πολύ δυναμική και σοφή. Ξεκίνησαν τις συναντήσεις με πολύ όρεξη και διάθεση για νέες γνώσεις και εμπειρίες. Ήταν λίγο ντροπαλές και μαζεμένες στην αρχή, αλλά όσο πέρναγε ο καιρός δε μπορούσε μνα τις συμμαζέψει κανείς . Μα κανείς!!!
Έτσι έγιναν μια πολύ δεμένη και χαρούμενη ομάδα. Όσο ο καιρός περνούσε μέσα από αυτό το δέσιμο συζητήθηκαν προβλήματα που συναντούσαν καθημερινά. Και φυσικά όταν ένα πρόβλημα το μοιράζεσαι, βλέπεις διαστάσεις που δε θα μπορούσες να σκεφτείς. Αντάλλασαν απόψεις και εμπειρίες και προσπαθούσαν να βρουν πιθανές λύσεις.

Ξέχασα να σας πω πως υπήρχε και η Βάσω, η συντονίστρια και αυτή με ένα μαγικό τρόπο τους έδειξε ένα άλλο τρόπο να βλέπουν τα προβλήματα. Και ήταν μαγικός αυτός ο τρόπος αφού ξαφνικά το πρόβλημα γινόταν εμπειρία και εφόδια για το μέλλον.
Εφόδια ώστε όσες έχουν την εμπειρία από παλιά να την αξιοποιήσουν στους μαθητές και όσες τώρα ξεκινούν με αυτά να πορευτούν! Και είναι αυτή η πορεία πολύ ενδιαφέρουσα, γιατί κάθε μέρα είναι μια έκπληξη, όταν έχει να κάνει κανείς με παιδιά.
Και εκεί, που περιμέναμε σεμινάριο με υλικό στο πιάτο, αυτή η Βάσω μας ανασκούμπωσε στη δουλειά. Σε κάθε συνάντηση έριχνε τα δίχτυα της για να μας εμπλέξει όλες στα δρώμενα. Μας έκανε να μπαίνουμε στη θέση του μαθητή ή του γονιού και να βλέπουμε όλες τις πλευρές ενός προβλήματος- θέματος.
Κάθε συνάντηση και μια έκπληξη, κάθε μέρα και μια εμπειρία. Μια εμπειρία που θα μας ακολουθεί για μια ζωή θα γεμίζει τους εαυτούς μας αλλά και τις τάξεις μας. Διαθέσαμε λίγο χρόνο στα αλήθεια, αλλά θα γίνει πιστεύουμε ευκολότερος, δημιουργικότερος και πιο ευχάριστος ο χρόνος που διαθέτουμε για τους μαθητές μας.
Το γέλιο, η αναμονή της επόμενης συνάντησης, η χαρά της συνεργασίας και το δέσιμο της ομάδας μας κάνει να λέμε το « ...και ζήσανε αυτοί καλά και εμείς καλύτερα.....

Υ.Γ. Όμως δεν τελειώσαμε. Του χρόνου θα ξανάρθουμε για νέες συναντήσεις.